پرایس اکشن چیست؟
سبک پرایس اکشن عبارتست از اینکه یک معامله گر تمام تصمیم های خود را فقط بر اساس نمودار قیمت (بدون استفاده از اندیکاتور) اخذ می نماید.این روش تنها بر روی خود نمودار قیمت تمرکز دارد و معامله گر با رصد حرکات قیمت را در طول زمان بدنبال یافتن نقاط بازگشت بازار است.
در حقیقت معامله گر در پرایس اکشن به دنبال تحلیل عرضه و تقاضا و تصمیمات سایر معامله گران می باشد ( آنچه که برروی حرکات قیمت تاثیر دارد را مورد برسی و ارزیابی قرار می دهد)، بدین معنی که چنانچه ما فقط بررسی خود را تنها روی خود قیمت انجام دهیم قاعدتا یک گام عقب هستیم.
پس ما در پرایس اکشن تمرکز خود را برروی عرضه و تقاضا قرار می دهیم، و اگر در جایی تقاضا شکل گرفت وارد معامله می شویم اما چنانچه عرضه وجود داشت وارد نمی شویم و این عرضه و تقاضا نشات گرفته از هیجانات معامله گران (ترس، طمع و …) می باشد.
ما در پرایس اکشن دقیقا رفتار معامله گران را مورد بررسی قرار می دهیم.
قیمت چیست و چه عواملی بر رفتار حرکتی آن تاثیر دارد؟
قیمت فاکتوری است که با فشار خریداران و فروشندگان در عرضه یا تقاضا یک کالا یا دارایی باعث به ارزش گذاری آن می شود، و عواملی که منجر به پرایس اکشن (حرکت قیمت) می گردد منتج شده از رفتار معامله گران (هیجانات، احساسات، عواطف و … ) است که بر میزان عرضه و تقاضا موثر است و این نوسانات در عرضه و تقاضا باعت افزایش یا کاهش قیمت می شود.
در روش پرایس اکشن به دنبال یافتن نقاط بازگشتی قیمت هستیم
همواره شروع روند جدید یا ادامه روند از نقاط اصلاحی بازار حرکات قیمتی بزرگی را ایجاد میکند.
سویینگ ها (نقطه عطف بالا و پایین بازار یا همان High وLow ها تست کردن حمایتها و مقاومتها، نمونه هایی از پرایس اکشن هستند.
پرایس اکشن بسیار ساده است
۱ . ابتدا روند بازار را تشخیص می دهیم.
۲ . سپس سطوح بازگشتی مهم بازار (مثل حمایت/مقاومت و تقاضا/عرضه) مشخص می کنیم
۳ . بعد از آن معامله گر در محدوده های تعیین شده به دنبال الگوهای حرکات قیمتی مثل پین بار (Pin Bar) و کندل پوششی (Engulfing) می گردد.
۴ . معامله با شناسایی موقعیت مناسب انجام می شود.
چرا در روش پرایس اکشن اعتقاد داریم به هیچ اندیکاتور و نرم افزاری نیاز نداریم؟
زیرا نمودار قیمت بازتابی از تمامی انتظارات بازیگران بازار اعم از بانکها، شرکتهای سرمایه گذاری، سرمایه گزاران خرد و حتی بازیگران اصلی سهام در تایم فرم مشخص (یک دقیقه، یکساعته و …) را نشان می دهد و انتظارات این معامله گران در قالب نمودار و حرکت قیمت به بازار تجسم می بخشد.
از آنجایی که می دانیم نمودار قیمت بازتابی از تمام متغیرهای تاثیر گذار بر حرکت قیمت در دوره زمانی مختلف می باشد، لذا استفاده از اندیکاتورهای تاخیری مانند استوکاستیک، مکدی،آر اس آی و … تنها می تواند منجر به از دست دادن زمان گردد.
توجه نمایید که حرکات قیمت مشتق شده از احساسات انسان هاست و حرکات اندیکاتورها مشتق شده از حرکات قیمت است !
در واقع ما با استفاده از اندیکاتورها داریم از مشتق دوم رفتار انسان ها استفاده می نماییم و این خود باعث ایجاد تاخیر زیاد می گردد.
البته تحلیل پرایس اکشن یک موضوع کاملا حرفه ای است ولی در صورتی که آن را به درستی فرا گیرید براحتی و در هر جایی که فقط سابقه قیمت وجود داشته باشد می توانید وارد معامله شوید.
کندل ها سایه رفتاری بازیگرهاست. و اندیکاتورها سایه کندل ها (پس اندیکاتورها سایه ی سایه هاست که قطعا وضوح کافی را برای ما ندارند)
در پرایس اکشن بیشتر تمرکز بر روی رفتار بازیگرها است.
نکاتی در خصوص معامله گری بر اساس پرایس اکشن
- در پرایس اکشن تریدرها فکر می کنند که همه چیزهایی را که برای تحلیل بازار به آن نیاز دارند مستقیما از روی نمودار قیمت ها قابل دسترسی است .
- مهم ترین ویژگی این روش معاملاتی سادگی آن می باشد.
- در پرایس اکشن اندیکاتورها جایی ندارند.
- استفاده از هر نرم افزاری میتوان تحلیل پرایس اکشن را انجام داد؛ نینجا تریدر، متا استاک، متاتریدر و یا هر نرم افزار دیگری.
- در این روش تمرکز بر روی ذات بازار یعنی عرضه و تقاضا و تصمیم گیری سایر معامله گران می باشد.
- در این استراتژی با توجه به اینکه ما بر اساس عرضه و تقاضا در بازار وارد معامله می شویم نسبت ریسک به ریوارد آن مناسب است.
توجه داشته باشید ما در پرایس اکشن معامله گران در بازار را به 5 دسته تقسیم بندی می کنیم:
- خریداران که در سود
- خریداران در ضرر
- فروشندگان در سود ( در بازار دو طرفه)
- فروشندگان در ضرر
- تماشاچیان ( این دسته معاملات را رصد می کنند و منتظر یک موقعیت معاملاتی یا شکست قیمتی می باشند)
تایم فریم معاملاتی در پرایس اکشن
تایم فریم چیست؟ تغییرات قیمت در زمان مشخص را گویند.
با توجه به کتاب پرایس اکشن آقای لنس، در این سبک تحلیل (پرایس اکشن لنس بگز) ما می توانیم از سه تایم فریم مختلف استفاده نماییم، که عبارتند از :
- تایم فریم بالا ( ساختاری)
- تایم فریم معاملاتی
- تایم فریم پایین (ورود به معامله)
در بازار سهام ایران توصیه می شود از تایم فریم های زیر استفاده گردد: (البته این موضوع باید با توجه به کارنامه معاملاتی تعیین شود.)
- تایم فریم بالاتر ( ساعتی یا روزانه)
- تایم فریم معاملاتی (ساعتی یا 30 دقیقه ای)
- تایم فریم پایین (15 دقیقه ای یا 5 دقیقه ای)
ما در تایم فریم ها بدنبال چه فاکتور هایی می باشیم؟
تایم فریم بالا: در این تایم فریم باید ساختار نمودار قیمت را تعیین و مشخص کنیم، بعبارت دیگر حمایت ها و مقاومت ها را در این قالب زمانی تعیین می کنیم.
تایم فریم معاملاتی: در این مرحله باید بدنبال الگوهای قیمتی و تعیین روند فعلی بازار باشیم ( آیا نمودار قیمت به سمت حمایت ها و مقاومت های مشخص شده در تایم فریم بالاتر در حرکت است یا خیر).
باید سعی کنیم آینده روند را در همین تایم فریم میانی یا معاملاتی بدست آوریم.
تایم فریم پایین: دراین دوره زمانی نمودار قیمت را کندل به کندل مورد بررسی قرار می دهیم و نقطه ورود و خروج را در این تایم فریم پیدا می کنیم.
سطوح حمایت و مقاومت در پرایس اکشن
حمایت: سطحی از فیمت می باشد که به دلیل افزایش تقاضا ( فشار خرید) مانع از کاهش قیمت در آن محدوده است.
سطوح حمایتی در نماد فولاد مبارکه – تایم فریم روزانه
مقاومت: سطحی از قیمت می باشد که به دلیل افزایش عرضه (فروش) مانع از افزایش بیشتر قیمت می گردد.
سطح مقاومتی در نماد پتروشیمی زاگرس – تایم فریم روزانه
چگونه سطوح حمایت و مقاومت را در پرایس اکشن بدست آوریم؟
با شناسایی سويینگ ها (چرخش قیمت به صورت واضح یعنی روند از حالت صعودی به نزولی و بالعکس تغییر کرده باشد) می توان این سطوح را مشخص کرد.
سویینگ های مشخص شده در نماد پتروشیمی پردیس- تایم فریم روزانه
مهم ترین نکته ای که در بحث حمایت و مقاومت وجود دارد تغییر قطبیت (Change of Polarity) یا تبدیل حمایت به مقاومت و مقاومت به حمایت است. بدین معنی که در پرایس اکشن، پس از شکست یک سطح مقاومتی توسط قیمت، محدوده مقاومتی تبدیل به یک حمایت می شود.
تبدیل مقاومت به حمایت و پولبک قیمت به محدوده مقاومتی ( کادر آبی رنگ)
نماد فولاد- تایم فریم روزانه
تبدیل حمایت به مقاومت و پولبک قیمت به محدوده حمایتی( کادر سبز رنگ)
نماد وپارس- تایم فریم روزانه
سطوح حمایت و مقاومت چند نوع هستند که شامل موارد زیر است (موارد بیشتری نیز وجود دارد که در این نوشتار نمی گنجد):
- خطوط روند داینامیک
- اعداد رند
- منطقی که تعداد نقاط برخورد درآن محدوده زیاد بوده و برگشت قیمتی را در آن محدوده داشته ایم.
- میانگین های متحرک
- …
شناسایی قدرت خریدار فروشنده در پرایس اکشن
برای تشخیص این قدرت در نمودار قیمت از فاکتورهای زیر استفاده می کنیم:
- مومنتوم
- پروجکشن
- عمق پولبک
توجه : به جهت حرکت مطابق با روند اصلی را گستردگی حرکت گوییم، حرکت مخالف روند اصلی را اصلاح گوییم.
مومنتوم پرایس اکشن: آهنگ تغییرات قیمت در زمان می باشد. یعنی اینکه نمودار قیمت درچه بازه زمانی به چه میزان (طولی حرکت ) و با چه شیب حرکتی، حرکت کرده است.
یک نوع مقایسه به این شکل است که میزان (طول) حرکت و شیب حرکت را یکبار در روند های هم جهت (صعودی با صعودی) و بار دیگر با روند غیر هم جهت (صعودی با نزولی) مقایسه می کنیم.
همانطور که در شکل بالا مشاهده می کنید، مطابق پرایس اکشن ما یک روند صعودی داریم که ابتدا یک بار مومنتوم را حرکت های هم جهت و یک بار در حرکت های غیر هم جهت مورد برسی قرار می دهیم. اینجا معجزه ی پرایس اکشن در تحلیل ضعف و قوت اتفاق می افتد.
پروجکشن پرایس اکشن: فاصله عمودی سقف ها و کف ها را گویند. با افزایش قدرت روند این فاصله افزایش پیدا می کند و با کاهش قدرت روند این فاصله بین سقف ها کاهش پیدا می کند. بعبارت دیگر این فاکتور به ما می گوید که نمودار قیمت در روند صعودی خود چه میزان موفق بوده تا از قله قبلی خودش بالاتر برود و یک قله جدید بسازد و همچنین در روند نزولی چه میزان توانسته است پایین تر برود و یک کف جدید نسبت به کف قبلی خود بسازد.
همانطور که مشاهده می کنید با کاهش پروجکشن پرایس اکشن بین سقف ها در طول روند نمودار قیمت، قدرت روند نیز کاهش پیدا می کند.
فاصله بین سقف در نمودار نماد شراز – تایم فریم هفتگی
عمق پرایس اکشن: میزان اصلاح حرکت قیمت بر خلاف روند اصلی (فاصله از سقف تا کف) را گویند. رابطه عمق با قدرت روند رابطه عکس دارد، یعنی هر چقدر میزان عمق افزایش پیدا کند روند ضعیف تر و هرچه این میزان کاهش پیدا کند روند قوی تر می شود.
میزان عمق در نماد سشرق – تایم فریم هفتگی
عدم توانایی در ادامه : ترکیبی از موارد ذکر شده می باشد که در آن نمودار قیمت نتواند از حرکت آخر خود عبور کند و منجر به تغییر روند گردد، این نوع از تحلیل پرایس اکشن بسیار پرکاربرد است.
به عبارتی دیگر در تحلیل تکنیکال کلاسیک، این الگو را اگر در سقف شکل بگیرد، سقف دوقلو و اگر در کف ایجاد شود کف دو قلو گویند و در پرایس اکشن نیز بدین صورت کاربرد پیدا می کند.
نماد گوهران- تایم فریم روزان
شش (6) اصل پرایس اکشن در قالب حمایت و مقاومت:
یک روند مسیر خودش را ادامه می دهد مادامیکه سیگنال های برگشتی صادر شود.
چهار اصل ابتدایی در فضای بین حمایت ها و مقاومت ها می باشد و ۲ اصل انتهایی در نزدیکی حمایت ها و مقاومت ها مطرح می شود.
اصل اول پرایس اکشن S/R:
وقتی که یک روند صعودی یا نزولی داریم، انتظارمان این است که تا حمایت و مقاومت بعدی بدون اینکه شواهدی از ضعف را در خودش نشان بدهد، به حرکتش ادامه دهد. ( در چارچوب و فضای حمایت و مقاومت به حرکت خودش ادامه دهد یعنی اگر برای مثال روند صعودی بود بعد از رسیدن به مقاومت انتظار داریم برگردد و خودش را به یک حمایت برساند)
اصل دوم پرایس اکشن S/R:
اگر در طول یک روند نشانه ای از ضعف در خریدار یا فروشنده دیدیم، انتظارمان این است که یک اصلاح و پولبک پیچیده باشد تا اینکه روند باز گردد. ( مگر آنکه ما نشانه های قظعی بازگشت روند را در طرف مقابل ببینیم).
اصل سوم پرایس اکشن S/R:
چنانچه یک روند خنثی دیدیم انتظارمان این است که در طول همین روند خنثی نمودار قیمت حرکت خود را ادامه دهد، مگر آنکه در حمایت یا مقاومت نشانه های شکست را در آن ببینیم.
اصل چهارم پرایس اکشن S/R:
اگر روند را رنج و خنثی را دیدیدیم و بعد هم شواهدی از ضعف در یک طرف مشاهده شد، چنانچه شکست رخ داد دو حالت ممکن است رخ دهد :
حالت اول این است که ضعف را شکست ببینیم.
حالت دوم این است که ضعف را در پولبک ببینیم.
توجه: در پرایس اکشن بدنبال شناسایی صعف در روند هستیم تا در جهت مخالف آن حرکت کنیم.
اصل پنجم پرایس اکشن S/R:
این اصل به ما می گوید وقتی که نمودار قیمت در حال حرکت به سمت حمایت یا مقاومت می باشد، انتظار داریم یک بار آن حمایت یا مقاومت تست کند بدون اینکه شواهدی از قدرت را از خودش را برای عبور از آن حمایت یا مقاومت نشان بدهد.
اصل ششم:
در صورتی که در یکی از سطوح حمایت و مقاومت شواهدی از شکست ظاهر شد، مشابه اصل چهارم صبر می کنیم و در صورت ضعف پس از شکست یا در برگشت به عقب (پولبک) وارد پوزیشن می شویم.
ستاپ های معاملاتی پرایس اکشن لنس بگز
ستاپ: موقعیت های معاملاتی را گویند که در آن در صورت وجود شرایط مناسب (از پیش تعیین شده) وارد معامله می شویم.
در پرایس اکشن سبک های متنوعی وجود دارد، آموزش پرایس اکشن لنس بگز را می توانید از طریق همین سایت به صورت رایگان مشاهده کنید. (حدود 15 ساعت ویدئوی آموزشی) و آموزش پرایس اکشن البروکس را نیز از طریق همین وبسایت تهیه کنید.
1.ستاپ TST پرایس اکشن لنس بگز: ستاپی که در آن نمودار قیمت حمایت ها و مقاومت ها را تست می کند و بر می گردد.
تست کردن حمایت در پرایس اکشن نماد شسپا- تایم فریم روزانه
تست کردن مقاومت در نماد دانا – تایم فریم روزانه
- ستاپ پرایس اکشن شکست ناکام (BOF) : در این ستاپ نمودار قیمت به حمایت و مقاومت برخورد کرده و از آن رد می شود اما دوباره بر می گردد و خلاف جهت روند قبلی خود حرکت می نماید. (بعبارت دیگر بعد از جرکت نمودار قیمت عبور از نواحی حمایت و مقاومت، ضعف در طرف مقابل دیده می شود و در شکست عدم موفقیت دیده می شود)
نماد ثفارس – تایم فریم روزانه
نماد وبیمه – تایم فریم روزانه
3.ستاپ پولبک Pullback پرایس اکشن لنس بگز: در این ستاپ معاملاتی نمودار قیمت بعد از شکست محدوده حمایتی و مقاومتی، یک بار دیگر به آن محدوه بر می گردد که اصطلاحا به آن پولبک گویند و ما بر اساس این ستاپ معاملاتی در پرایس اکشن هنگام پولبک وارد معامله می شویم.
نماد فولاد- تایم فریم روزانه
4.ستاپ CPB ( پولبک پیچیده) پرایس اکشن لنس بگز: این ستاپ معاملاتی همانند ستاپ PB می باشد با این تفاوت که حرکت برگشت در این ستاپ در طول چند گام صورت می گیرد. در واقع این ستاپ سه مرحله دارد که عمدتا با سر و شانه، سقف دو قلو یا کف دو قلو اشتباه گرفته می شود.
نماد کیسون- تایم فریم روزانه
5.ستاپ شکست، پولبک (BPB) پرایس اکشن لنس بگز: در این ستاپ معاملاتی، قیمت با قدرت یک محدوده مقاومتی یا حمایتی (بازار دو طرفه) را شکست می دهد و بعد از آن ما یک ضعفی را در پولبک (برگشت) به محدوده شکسته شده می بینیم و معامله گران پرایس اکشن در این نقطه وارد پوزیشن می شوند.
نماد زاگرس- تایم فریم روزانه
توجه داشته باشید ما درپرایس اکشن در طول یک روند بدنبال ستاپ معاملاتی BOF, BPB, TST نمی گردیم ، تا زمانی که نمودار قیمت به یک حمایت یا مقاومت برسد.
همچنین توجه داشته باشید که در پرایس اکشن، ابتدا باید حدضرر، نقطه ورود و حدسود را تعیین کنیم و سپس وارد معامله شویم.
کندل شناسی پرایس اکشن تریدرها:
نمودارهای شمعی ژاپنی (کندل استیک) ابزارهای مهمی برای تحلیل نمودار قیمت با استفاده از روش پرایس اکشن می باشند.
الگوهای شمعی مانند هارامی، اینگولفینگ و شوتینگ استار و … همگی مواردی هستند که در تحلیل گری به سبک پرایس اکشن با آنها سر و کار خواهید داشت .
همان طور که می دانید یک کندل از ۴ قسمت اصلی تشکیل شده:
۱ . بالاترین قسمت کندل که با High مشخص می شود و ماکزیمم قیمتی است که در آن دوره زمانی توسط سهم تاچ شده است.
۲ . پایین ترین قسمت کندل که با Low مشخص شده و مینیمم قیمتی است که در آن دوره زمانی توسط سهم لمس شده است.
۳ . قیمت بازشدن یا Open
۴. قیمت بسته شدن یا آخرین معامله سهم در آن دوره زمانی که با close مشخص شده است
همان طور که در کندل صعودی (سبز رنگ) مشاهده می کنید، قیمت آخرین معامله یا بسته شدن سهم بالاتر از قیمت باز شدن آن می باشد. جهت حرکت قیمت به سمت بالا می باشد.
به دو خط کوچک بالا و پایین کندل سایه یا shadow یا tail یا دنباله می گوییم. در حقیقت این دنباله ها نوسان سهم در آن بازه زمانی را نشان می دهند.
سهم در قیمت open باز شده و تا قیمتهای low افت کرده. بعد از آن قیمت افزایش پیدا کرده و حتی به نقطه High رسیده و در پایان اون دوره زمانی در نقطه Close کندل بسته شده است.
در کندل نزولی (قرمز رنگ)، همه موارد، برعکس می باشد.
در کندل نزولی (قرمز رنگ)، قیمت بازگشایی در بالا می باشد، حتی در یک بازه زمانی قیمت بالاتر رفته و یک High ثبت می کند اما قیمت کاهش پیدا می کند و تا قیمت Low افت می کند و در آخر در قیمت close بسته می شود.
چنانچه ما با الگوهای مختلف کندل استیکی آشنایی نداشته باشیم، طبق کتاب پرایس اکشن آقای لنس بگ با دسته بندی الگوهای کندل استیک به 9 حالت می توانیم نیاز خود را در این روش تحلیل پوشش بدهیم.
در شکل زیر ما یک کندل را به سه قسمت تقسیم می کنیم:
همانطور که مشاهده می کنید یک کندل به سه قسمت بالایی، میانی،پایینی تقسیم بندی شده است، در شکل بالا خط مشکی را بعنوان یک کندل در نظر گرفته ایم که در مورد وضعیت قیمت بسته شدن آن صحبت می کند.
طبق این شکل اگر قیمت بسته شدن شمع در محدوده یک سوم بالایی باشد به ما برتری خریداران را نشان می دهد، اگر در محدوده یک سوم میانی بسته شود یک وضعیت تساوی را نشان می دهد و چنانچه در یک سوم پایینی بسته شود، برتری فروشنده ها را نشان می دهد. برای یک کندل با توجه به موقعیت بسته شدن آن 3 حالت را می توانیم تصور کنیم.
به مثال های زیر توجه نمایید:
اما به عنوان یک نکته کاملا کاربردی در پرایس اکشن با مقایسه دو کندل در کنار هم، ما می توانیم به 9 حالت دست پیدا کنیم:
در شکل بالا، خط عمودی مشکی رنگ را بعنوان یک کندل (کندل قبلی) در نظرگرفته ایم (باید در پرایس اکشن اینگونه نگاه کنید.) و با توجه به موقعیت بسته شدن کندل بعدی نسبت به کندل قبلی (اولی) آن می توانیم وضعیت (صعودی، خنثی و نزولی ) کندل فعلی را مشخص نماییم.
به مثال های زیر توجه نمایید:
بنابراین با 3 حالت ممکن در کندل اول و همچنین 3 حالت در کندل دوم ما می توانیم به 9 حالت در پرایس اکشن دست پیدا کنیم، شگفت انگیز است.
جمع بندی:
مسیر پرایس اکشن انتها ندارد و سبک های متنوعی برای این نوع از تحلیل ایجاد شده است، در این مقاله، ضمن معرفی روش تحلیلیِ پرایس اکشن، ویژگیهای آن را بررسی کردیم، همچنین ستاپ های پرایس اکشن لنس بگز را به طور کامل معرفی کردیم، مثال های کاربردی را در هر ستاپ تحلیل کردیم و سپس به موضوع کندل استیک به صورت کاربردی پرداختیم، یکی دیگر از نکاتی که در این مقاله بسیار مهم بود، بررسی معیارهای سنجش ضعف و قوت پرایس اکشن بود که لازم است حتما به طور ویژه به آن توجه کنید.
دانا باش، توانا باش، دارا می شوی.
مهدی صادقی، گروه تحلیلی محمدرضا فلفلانی
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
صفر تا صد تحلیل عرضه و تقاضا و نقش آن در بازارهای مالی برای معامله گران
371 بازدید
-
همه آنچه که یک معامله گر باید در رابطه با بهترین اکسپرت فارکس بداند.
300 بازدید
-
تریدر یا معامله گر کیست؟ با یکی از پولسازترین شغل های قرن آشنا شوید!
462 بازدید
-
آیا سبدگردانی خوب است؟ صفر تا صد آنچه که باید بدانید.
243 بازدید
-
پولبک چیست؟ آنچه تحلیلگران تکنیکال باید بدانند.
451 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.