فرابورس چیست؟ همه آنچه که باید پیش از سرمایه گذاری در مورد فرابورس بدانید.
در این محتوا ابتدا به سوال فرابورس چیست؟ پاسخ دادیم، سپس انواع آن را همراه با شرایط پذیرش و معاملات توضیح دادیم.
بدون شک همه شما با بازار بورس به حد کافی آشنایی دارید. همانطور که می دانید سازمان بورس، سازمانی ست که شرکت ها سهام و اوراق بهادار خود را در آن عرضه می کنند و به این ترتیب علاوه بر معرفی شرکت و زمینه فعالیتشان، به جذب سرمایه گذار و افزایش ارزش سهام خود می پردازند. ممکن است در کنار واژه بورس، نام فرابورس را نیز شنیده باشید. اما فرابورس چیست؟ در این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعاتی که در این زمینه لازم است را به دست بیاورید.
فرابورس چیست؟ چه تفاوتی با بورس دارد؟
بازار فرابورس، بعد از بورس دومین بازار سرمایه گذاری در کشور ایران می باشد. در بازار فرابورس نیز مثل بورس شرکت های مختلف می توانند سهام خود را تحت نظارت مستقیم سازمان بورس عرضه کنند. این سهام درست همانند بورس با روند عرضه و تقاضا قیمت گذاری می شود. همچنین سهامداران می توانند سهام فرابورس را مثل سهام بورس به راحتی در کارگزاری های مختلف و با یک کد معاملاتی، خرید و فروش کنند. اما تفاوت های بازار بورس با فرابورس چیست؟
فرابورس
- شرایط پذیرش در بازاربورس، نسبت به فرابورس سخت گیرانه تر است. پذیرش در بورس دارای شرایطی مثل حداقل سهام شناور، حداقل سرمایه، حداقل سابقه فعالیت، گزارش های عملکرد شفاف، گردش مالی و… می باشد؛ اما فرابورس خیر.
- قوانین بازار فرابورس نسبت به بورس منعطف تر هستند و می توانند بنا به توافق طرفین تغییر کنند.
- ریسک و شفافیت بورس نسبت به فرابورس به واسطه قوانین ثابت و غیرقابل تغییر کمتر است.
- شرکت های فعال در فرابورس، در واقع شرکت های کوچکتری هستند که هنوز موفق به کسب پذیرش در بورس نشده اند. ازاین رو ممکن است عواملی مثل سود و رشد پایدار سهام در آن ها ضعیف تر باشد.
- کارمزد معاملات فرابورس، نسبت به بورس کمتر است.
- بازار فرابورس نسبت به بورس صف های خرید و فروش طولانی ندارد و حجم مبنا در مورد معاملاتش تعریف شده نیست؛ از این رو فرآیند نقدشوندگی در آن معمولا بهتر است.
- شرکت های پذیرفته شده در فرابورس نسبت به پرداخت مالیات 10 درصدی معاف هستند.
- امکان ورشکستگی شرکت های عضو سازمان بورس، به واسطه قوانین سخت گیرانه آن تقریبا نزدیک به صفراست. اما این احتمال در مورد شرکت های عضو فرابورس وجود دارد.
انواع بازار های فرابورس:
بازار اول فرابورس:
یکی از شاخه های مهم تر بازار فرابورس می باشد که فقط شرکت های سهامی عام را با بعضی شرایط خاص می پذیرد. بعضی از این شرایط شامل موارد زیر می باشد:
- حداقل 10 درصد سهام شناور داشته باشد.
- دارای سهام شناور حداقل به ارزش 1000میلیارد ریال
- حداقل 200 سهامدار داشته باشد.
- حداقل دو سال از زمان بهره وری شرکت گذشته باشد.
- زیان انباشته نداشته باشد.
فرابورس
بازار دوم فرابورس
در این بازار هم معاملات شرکت های سهامی عام انجام می شود اما با برخی شرایط ساده تر به شرح زیر:
- حداقل یک سال از زمان تاسیس شرکت گذشته باشد.
- داشتن حداقل 5 درصد سهام شناور، یا حداقل ارزش سهام شناور آزاد 400 میلیارد ریال
- حداقل سرمایه ثبت شده شرکت 150 میلیارد ریال، یا حداقل ارزش بازار سهام شرکت 800 میلیارد ریال.
بازار سوم فرابورس یا بازار عرضه
در بازار سوم فرابورس معامله سهام شرکت های سهامی، حق تقدم سهام، پذیره نویسی سهام و سایر اوراق بهادار طی معاملات عمده و بلوکی انجام می شود.
بازار شرکت های کوچک و متوسط(SME)
این شاخه از فرابورس شامل بنگاه ها و شرکت های کوچک می شود که حدودا کمتر از 50 کارمند دارند. بازار SME در حقیقت با هدف تامین مالی و برخورداری ازمزایای مالی این شرکت ها راه افتاده است. شرکت های پذیرفته شده در آن باید دارای شرایط زیر باشند:
- شرکت سهامی عام باشد.
- سرمایه بین 1 تا 500 میلیارد ریال داشته باشد.
- طرح توجیهی شرکت چشم انداز روشنی داشته باشد و توسط هیئت مدیره تایید شود.
بازار ابزار های نوین مالی
در این شاخه از بازار فرابورس، سهام و حق تقدم خرید سهام که به تایید شورای عالی بورس رسیده اند، معامله نمی شود. در بازار ابزار های نوین مالی انواع اوراق مشارکت، گواهی سرمایهگذاری و صکوک دارای ویژگی های خاص، معامله می شود.
بازار پایه
کلیه شرکت هایی که شرایط پذیرش در بورس و سایر بازار های فرابورس را ندارند، یا به دلیل زیان های مالی از بازار های دیگر لغو پذیرش شده اند، در این بازار فعالیت می کنند. معاملات در این بازار به شکل عادی یا توافقی صورت می پذیرد.
بازار پایه فرابورس به سه دسته قرمز، نارنجی و زرد تقسیم می شود که به ترتیب دارای دامنه نوسان 1، 2 و 3 درصد می باشند. یکی از علل پایین بودن دامنه نوسان در این بازار، ریسک بالای معاملات شرکت هاست.
برای آموزش رایگان تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
یکی از منابع تحلیلی برای فعالیت در بازارهای مالی، تحلیل گری و معاملهگری وبسایت دنیای اقتصاد است، سعی کنید همواره تسلط کامل بر روی اخبار داشته باشید، اگرچه این اخبار هیچگاه جایِ تحلیل تکنیکال و یا حتی فاندامنتال (تحلیل بنیادی) و مباحث ارزشگذاری سهام را نمیگیرد.
آکادمی فلفلانی
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
صفر تا صد تحلیل عرضه و تقاضا و نقش آن در بازارهای مالی برای معامله گران
192 بازدید
-
همه آنچه که یک معامله گر باید در رابطه با بهترین اکسپرت فارکس بداند.
173 بازدید
-
تریدر یا معامله گر کیست؟ با یکی از پولسازترین شغل های قرن آشنا شوید!
325 بازدید
-
آیا سبدگردانی خوب است؟ صفر تا صد آنچه که باید بدانید.
137 بازدید
-
پولبک چیست؟ آنچه تحلیلگران تکنیکال باید بدانند.
327 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.